Ο διαιρέτης τάσης χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην ηλεκτρολογία και ιδίως στην ηλεκτρονική. Στην πιο απλή μορφή του αποτελείται από δύο ωμικές αντιστάσεις συνδεδεμένες σε σειρά με μία τάση αναφοράς. Ανάλογα με την τιμή των αντιστάσεων R1 και R2, μεταβάλλονται και οι τιμές των τάσεων U1 και U2 στα άκρα τους όπως φαίνεται στα βολτόμετρα. Συνεπώς, ο διαιρέτης τάσης δίνει τιμές στα U1 και U2 με εξαιρετική ακρίβεια, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του υπόλοιπου κυκλώματος. Οι μαθηματικές σχέσεις που εκφράζουν τις τάσεις στις δύο αντιστάσεις είναι οι ακόλουθες:
Αν η τιμή της τάσης της πηγής είναι 10 V πώς μπορώ να επιλέξω τις τιμές για τις R1, R2 ώστε η τάση πάνω στην R2 να είναι 4 V;
Εάν τοποθετήσουμε ένα φορτίο rφ παράλληλα στην αντίσταση R1, ποια θα είναι η τιμή του ώστε η τάση V1 να είναι 3 Volt; Τι παρατηρείτε στην τιμή του rφ που βρήκατε, σε σχέση με την τιμή που βρήκαν οι συμμαθητές σας;
Μπορείτε να μεταβάλετε τις τιμές, είτε εισάγοντας νέα δεδομένα στο αντίστοιχο πλαίσιο τιμών, είτε πατώντας τα βελάκια που βρίσκονται στο πλαίσιο. Επίσης, υπάρχει γραφικός μεταβολέας και κουμπιά αύξησης / μείωσης των τιμών κάθε μεγέθους.
Μπορείτε να δείτε κάποια στοιχεία θεωρίας, μία εφαρμογή και μία διερεύνηση αν πατήσετε στα αντίστοιχα κουμπιά που υπάρχουν στο κάτω μέρος της οθόνης.